Skip to content

Korea Południowa

Kuchnia koreańska – więcej, niż kimchi!

Sprawdź nasze wycieczki do Korei Południowej

Warszawa-Chopin

ceny od
14395 zł

Pozostał tylko1termin

12.05.2026 – 22.05.2026

Nie zwlekaj!
Zobacz

Czym Cię (poza kimchi) zaskoczy kuchnia koreańska?

  • bibimbap – skosztuj ryżu z jajkiem oraz wołowiną lub warzywami
  • hoedeopbap – to koreańskie dania z surowej ryby
  • może zdziwi Cię fakt, że w Korei jada się sporo zup. Wszystko natomiast może być dość pikantne!

Wiele przysmaków koreańskich ma ponad 2000 lat historii, a początkowo spożywała je wyłącznie rodzina królewska. Dziś można ich skosztować zarówno na targach ulicznych, jak i w eleganckich restauracjach hotelowych. Narodową potrawą Korei jest kimchi, należy jednak podkreślić, że lokalna kuchnia oferuje nam znacznie więcej. Przygotowaliśmy listę potraw, których warto spróbować podczas pobytu w Seulu!

Kimchi – znak rozpoznawczy kuchni koreańskiej

Kuchnia koreańska spodoba się nie tylko zwolennikom oryginalnych potraw, lecz także miłośnikom zdrowej diety. Kojarzy się ona przede wszystkim z kimchi, czyli pikantną potrawą na bazie kapusty pekińskiej z dodatkiem przypraw, które nadają jej wyrazistość. Wśród nich znajdziemy:

  • czosnek,
  • imbir,
  • sos rybny,
  • papryczkę chilli,
  • pastę gochujang.

Można również wzbogacić ją o dynię piżmową, mąkę piżmową, rzodkiewkę czy solone owoce morza. Całość przekłada się do naczynia i pozostawia do fermentacji. Można ją potraktować jako samodzielną potrawę lub dodać do ciastek ryżowych, kaszy lub zup. To również pochodna wielu dań – kimchijeon (placki z Kimchi), kimchi jjigae (gulasz kimchi), czy bokkeumbap (smażony ryż z kimchi).

wycieczki objazdowe korea

Kuchnia koreańska i jej najciekawsze dania

Podczas wizyty w Seulu koniecznie spróbuj bibimbap – sycącego i pożywnego dania podawanego w wersji mięsnej i wege. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni koreańskiej. To ryż z jajkiem sadzonym, wołowiną i warzywami, doprawiony sosem sojowym i pastą z papryczek chilli. Można dowolnie mieszać składniki, dzięki czemu potrawa przypadnie do gustu niemal każdemu. Potrawę zamówimy w restauracji, targu ulicznym czy food courcie. W zależności od preferencji możemy zamienić wołowinę na kurczaka. Z kolei miłośnicy owoców morza powinni spróbować hoedeopbap, czyli dania z surowej ryby. Łączy się ją z ryżem gotowanym na parze, warzywami, olejem sezamowym i chogochujang (ostrym sosem).

Bulgogi zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienie. Wołowinę kroi się na cienkie plasterki, a następnie smaży na patelni grillowej, grillu lub w woku. Wcześniej mięso marynuje się w sosie sojowym, cukrem brązowym, gruszką, czosnkiem, cebulą, imbirem, czarnym pieprzem i olejem sezamowym. Jeśli wolisz kurczaka lub wieprzowinę, możesz zamówić inną wersję.

korea wycieczki itaka

Oryginalna kuchnia koreańska

Jeśli jesteś miłośnikiem azjatyckich przysmaków, koniecznie spróbuj Samgyetang. Ta popularna zupa, zwłaszcza latem, składa się z kurczaka, żeń-szenia, cebuli, czosnku, ryżu, jujube (głożyny pospolitej) i przypraw. Potrawa jest znana z wysokiej wartości odżywczej. Warto również skosztować Soondae, czyli oryginalnego dania przyrządzanego z jelit wieprzowych. Można do niego dodać krew wieprzową, makaron i jęczmień. Sposób przyrządzenia Soondae zależy od prowincji, niemniej jednak tworzy ono interesującą mieszankę smaków i konsystencji.

Kuchnia koreańska jest nadal mało znana w Polsce. Nic więc dziwnego, że zamówienie dania w restauracji może stanowić nie lada wyzwanie. Aby ułatwić Ci zadanie, przygotowaliśmy propozycję najciekawszych potraw. Hobakjuk to popularne danie w porze śniadaniowej. Koreańska owsianka jest przyrządzana z dyni i kleistej mąki ryżowej. Podaje się ją zarówno na ciepło, jak i zimno. Wiele osób uważa, że Hobakjuk najlepiej smakuje na gorąco. 

seul wycieczki
wycieczka do seulu
wycieczki do korei rainbow

Jakich lokalnych przysmaków warto spróbować?

Jeśli lubisz poznawać nowe smaki, spróbuj pajeon. To pikantne naleśniki ze szczypiorkiem, kimchi i kiełkami rzodkiewki. Można je przyrządzić z mąki pszennej, ryżowej lub obu. Jeśli nie lubisz szczypiorku, zamów wersję z porów. Naleśniki smaży się, aż staną się chrupkie z obu stron. Podaje się je z pysznym sosem na bazie soi. Haemul Pajeon to doskonała propozycja dla zwolenników owoców morza.

Kimbap na pierwszy rzut oka wygląda jak sushi, ale gotowe rolki smaruje się olejem sezamowym. Kleisty ryż i dodatki zawija się w wodorosty nori. W zależności od preferencji mogą się w nich znaleźć paluszki krabowe, kimchi, awokado, gotowane jajka, smażony tuńczyk czy posiekane świeże warzywa. Koreańska wersja wrapa rzadko zawiera surową rybę. Ponadto rollsy są bardziej obfite w składniki i mocniej nasączone marynatami.

Kuchnia koreańska – najsłynniejsze potrawy

Jajangmyeon to popularne danie kuchni koreańskiej. Składa się z makaronu, kawałków wieprzowiny i smażonych warzyw, polanych pikantnym sosem z czarnej fasoli. Potrawa zachwyca intrygującą mieszanką pikantnego, słonego i słodkiego smaku. Z kolei Gyeran Mari to koreański omlet zawijany jak naleśnik. Można do niego dodać marchewkę, cebulę, cukinię, słodką paprykę, ser, czy grzyby. Nierzadko wzbogaca się go o kapustę, szynkę, bekon lub pomidory. Zazwyczaj podaje się go jako dodatek do dania głównego, ale można go też zjeść na śniadanie lub lunch. To doskonała propozycja dla osób, które preferują mniej pikantne potrawy.

korea wycieczki zorganizowane

Budae jigae (gulasz wojskowy) to potrawa, która powstała po wojnie. Po podziale Korei na północną i południową nastąpił dokuczliwy brak żywności. Miejscowi odwiedzali nawet amerykańskie bazy wojskowe w poszukiwaniu jedzenia. Bidae jigae przygotowywali z produktów, które zostawiali im żołnierze. Gulasz składa się z:

  • jajek,
  • makaronu instant, 
  • kiełbasy, 
  • szynki z puszki, 
  • tofu,
  • warzyw. 

Składniki gotuje się w bulionie, dzięki czemu danie jest bardzo sycące.

Kuchnia koreańska – orientalne inspiracje

Makaron jest kluczowym elementem kuchni koreańskiej, dlatego na przestrzeni lat opracowano mnóstwo dań na jego bazie. Długi kształt symbolizuje szczęście, wieczną miłość, bogactwo i zdrowie. Nic więc dziwnego, że potrawy z makaronu często pojawiają się na ślubach i innych uroczystościach. Jedną z najpopularniejszych potraw jest Japchae, która składa się z warzyw (marchewki, grzybów, cebuli i szpinaku) i makaronu z batatów. Danie doprawiamy sosem sojowym. Pierwowzorem było danie przygotowane przez urzędnika państwowego jako prezent dla cesarza z dynastii Joseon. Legenda mówi, że Japchae stało się ulubionym daniem władcy, a jego przygotowanie pomagało urzędnikom wspinać się na wyższe stanowiska. Często podaje się je jako dodatek do lunchu lub kolacji. Potrawa słynie ze słodkiego smaku i miękkiej, lekko ciągnącej się konsystencji.

Wszystkim miłośnikom makaronu polecamy Naengmyeon. To popularne danie na zimno, które latem pozwala skutecznie się ochłodzić. Składa się ono z:

kaszy gryczanej.  

długiego, cienkiego makaronu, 

plasterków wołowiny,

ogórków,

jajka na twardo,

korea z polskim biurem

gruszki koreańskiej,

ziemniaków, 

batatów,

Co warto zjeść w Korei Południowej?

Zwolennikom ostrych potraw polecamy Ddukbokki (tteokbokki), czyli pikantne ciasto ryżowe. Składa się ona z wafelków ryżowych. warzyw, trójkątnego ciasta rybnego i słodkiego sosu chilli. Danie jest często sprzedawane na targach ulicznych. Oprócz tego proponujemy Sundubu-jigae, czyli gulaszu ze świeżo zsiadłego, miękkiego tofu. Potrawa jest podawana w dużej kamiennej misce. Zazwyczaj przygotowuje się ją z dubu (tofu), gochujang (pasty chilli), warzyw i grzybów. Można również do niej dodać owoce morza, wieprzowinę lub wołowinę. Aby nadać daniu wyjątkowy smak, wrzuć surowe jajko do gulaszu i wymieszaj przed podaniem.

Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki, spróbuj samgyeopsal. Potrawa składa się z grillowanych plasterków boczku. Macza się je w soli, pieprzu i oleju sezamowym, a następnie zawija w sałatę wraz z grillowanymi ząbkami czosnku, posiekaną zieloną cebulką, grillowanymi plastrami cebuli i kimchi. Uważa się, że danie zyskało popularność w latach 60 XX wieku, kiedy cena soju spadła, a Koreańczycy szukali czegoś, co będzie pasowało do trunku. Potrawę przyrządza się na specjalnej patelni, która odprowadza tłuszcz.

logos travel korea

Wycieczki do Korei – co zamówić w tamtejszej restauracji?

Zastanawiasz się, co zamówić w koreańskiej restauracji? Proponujemy Seolleongtang, czyli zupę z kości wołowej. Często przyprawia się ją zieloną cebulą, mielonym czarnym pieprzem lub mielonymi ząbkami czosnku. Seollangtang ma mlecznobiały kolor i zazwyczaj podaje się ją z ryżem. Potrawa słynie ze wspaniałego aromatu i miękkiej, ale lekko ciągnącej się konsystencji. Oprócz tego polecamy Dak Galbi, czyli południowokoreańską wersję smażonego kurczaka. Dodaje się do niego kapustę, papryczki chilli, marchewkę, wafle ryżowe tteok i słodkie ziemniaki. Jeśli zamówisz potrawę w restauracji, szef kuchni przynosi wszystkie składniki i przygotowuje ją specjalnie dla Ciebie. Aby podkręcić smak dania, dodaje się do niego płatki chilli, pastę chilli, sos sojowy, cebulę, imbir i czosnek. Kuchnia koreańska jest tak bogata, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Sprawdź nasze wycieczki do Korei Południowej

Warszawa-Chopin

ceny od
14395 zł

Pozostał tylko1termin

12.05.2026 – 22.05.2026

Nie zwlekaj!
Zobacz