Hiszpania wycieczki objazdowe – poznaj naszą ofertę!
Jaka jest kuchnia hiszpańska – czego spróbować w Barcelonie lub w Andaluzji?
- paelli, którą można chyba nazwać najpopularniejszym daniem w Hiszpanii
- oczywiście tapas – hiszpańskich przystawek, którymi da się nawet najeść
- na deser – koniecznie churros: ciasta ptysiowego smażonego na głębokim oleju
Turyści odwiedzający Hiszpanię zazwyczaj zakochują się nie tylko w jej pięknych plażach, słonecznej pogodzie i imponujących zabytkach. Ich serca szybko zdobywa też lokalna kuchnia pełna smaków i aromatów. Nie da się jej opisać w kilku słowach – bogata przeszłość kraju odbiła się na ogromnej różnorodności potraw. To jednak nie wszystko: kraj podzielony jest na kilka regionów kulturowych, do tego często różniących się od siebie klimatem. Kuchnię hiszpańską tworzyli zarówno rybacy, jak i pasterze z gór na wschodzie i północy kraju. Wyczuwa się w niej wyraźne wpływy arabskie, meksykańskie, angielskie i francuskie, a dawno temu kształtowali ją też starożytni Rzymianie i Grecy. Nic więc dziwnego, że będąc na Półwyspie Iberyjskim, raczej nie można narzekać na kulinarną monotonię!
Kuchnia hiszpańska – podział na regiony
Na początku warto dowiedzieć się, z jakich hiszpańskich potraw słynną poszczególne regiony kraju. Zazwyczaj nawet znane „ogólnokrajowe” potrawy mają swoje lokalne wersje, przyrządzane w specyficzny dla danego regionu sposób.
Północna Hiszpania słynie z wyśmienitych atlantyckich ryb i owoców morza. Można skosztować tam też wybornych produktów mlecznych. W górach królują bardziej syte dania mięsne (szynki, kiełbasy) często duszone z fasolą. Warto skosztować również specjałów kuchni nowobaskijskiej.
Ten region słynie z cięższej kuchni: dań mięsnych z wieprzowiny, królika oraz dziczyzny. Widać tu wpływy kuchni francuskiej, takie jak proste, jednogarnkowe potrawy. Na północy regionu charakterystyczne jest to, że do większości potraw podaje się świeżo wypiekany chleb.
Wschodnia Hiszpania, zwłaszcza Murcja i Walencja, słynie między innymi z paelli i innych potraw na bazie ryżu. Znajdziemy tam też wpływy kuchni nadmorskiej oraz produkty z gór. W górach, w okolicach Aragonii, ze względu na zimny, suszący wiatr, produkuje się wyśmienite szynki.
Na południu kraju wyraźnie widać wpływy kuchni arabskiej. W restauracjach serwowane są mięsa z rożna, sosy z kminkiem lub szafranem, a bazą deserów często bywają tłuczone migdały. To, z czego słynie kuchnia hiszpańska, to przede wszystkim tapas, czyli różnorodne przekąski, dostępne prawie na każdym kroku. Wywodzą się one właśnie z tego regionu!
Uwaga, ciekawostka! Hiszpańskie słowo tapa oznacza między innymi pokrywkę. Podobno kiedyś talerzyk tapas serwowano po to, by klient zamawiający wino mógł nim osłonić zawartość kieliszka od much. Chociaż nie wiadomo, czy to prawda, do dzisiaj w tapas barach można zauważyć, jak klienci w ten sposób ustawiają swoje zamówienie na ladzie.
Tam króluje kuchnia wyspiarska, widać też wyraźne wpływy kuchni katalońskiej (słodko-pikantne połączenia). Popularna jest również wieprzowina i dania warzywne. Co ważne, każda z wysp szczyci się swoją odmianą lokalnej kuchni. Minorka to ojczyzna majonezu, który, jak wiemy, pokochał cały świat.
W kuchni kanaryjskiej często przewijają się banany i kukurydza. To spuścizna po Guanczach, czyli pierwszych mieszkańcach wysp. Guanczowie mieli pochodzenie berberyjskie – znana była im więc ówczesna kuchnia afrykańska, której wpływy czuć na Kanarach do dziś. Na wyspach popularne są też ryby i owoce morza, a także ziemniaki w mundurkach.

Paella
Paella to wizytówka, jeśli chodzi o tradycyjne potrawy hiszpańskie. Czym ona jest? Bazą dania jest specjalna odmiana ryżu, gotowana na wolnym ogniu z papryką, białą fasolą i fasolką szparagową oraz kawałkami mięsa. W zależności od wersji paelli może być to kurczak, królik, a nawet owoce morza (paella de mariscos). Danie doprawione jest rozmarynem i szafranem. Czasami ryż dodatkowo zabarwia się na ciemny kolor, wykorzystując do tego atrament kałamarnicy.
Paella tradycyjnie przygotowywana jest na dużych patelniach, a następnie dzielona na porcje. W niektórych restauracjach, zamawiając to danie dla 2 lub więcej osób, otrzyma się właśnie patelnię, z której każdy nakłada sobie swoją porcję.
Gazpacho
Gazpacho często określane jest przez Polaków jako „zupa pomidorowa na zimno”. Nie jest to do końca trafne określenie: gazpacho składa się z pomidorów, zielonej papryki i ogórków, doprawionych czosnkiem, cebulą, ziołami i octem. Ot, takie niespodzianki i różnice w stosunku do polskiego stołu serwuje nam kuchnia hiszpańska! Tajemnicą smaku hiszpańskiego gazpacho są oczywiście mieszanki lokalnych, świeżych pomidorów, których smaku nie da się podrobić. Danie to idealnie wpisuje się w gorący klimat: chłodzi, jest sycące, ale lekkostrawne i niskokaloryczne. Podaje się je w talerzu jako zupę, ale też w misce czy kieliszku w formie przekąski.
Gazpacho w różnych regionach wzbogaca się np. odrobiną szynki czy plastrami jajka.



Churros
Jeśli chodzi o proste hiszpańskie potrawy, których coraz częściej można skosztować na ulicach polskich miast, są to niewątpliwie churros, serwowane w wielu food truckach. Churros to w zasadzie przysmak śniadaniowy lub deser, chociaż przez Hiszpanów spożywane jest jako fast food w ciągu dnia.
Churros to przekąska z ciasta ptysiowego o podłużnym, owalnym kształcie, smażona na głębokim oleju. Przed podaniem obsypywana jest kryształkami cukru, a serwowana dodatkowo z sosem czekoladowym – chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że to prawdziwa bomba kaloryczna. Churros można wygodnie zjeść nawet „w biegu”, na przykład w trakcie zwiedzania, trudno więc odmówić sobie skosztowania tego lokalnego rarytasu.
Tortilla Espanyola
Wbrew pozorom hiszpańska tortilla niewiele ma wspólnego z farszem zawiniętym w placek, który znamy z kuchni meksykańskiej. Mówiąc najprościej, tortilla española to pewien rodzaj omletu z kawałkami podsmażonych na miękko ziemniaków, który serwuje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wiele restauracji i tapas barów podaje też bogatsze wersje tego dania: z dodatkiem warzyw, chorizo czy tartego sera. Tortilla española serwowana jest w całości lub w kawałkach, podobnie jak włoska pizza.

Chorizo a la sidra
W przypadku prostych hiszpańskich potraw podium niewątpliwie należy do chorizo a la sidra. Czym jest to danie? To po prostu pokrojone w grubsze plasterki kiełbaski chorizo, które dusi się w cydrze. Danie zwyczajowo spożywa się z chlebem. W tradycyjnej kuchni hiszpańskiej (danie pochodzi z Asturii) do przyrządzenia potrawy używa się niegazowanego cydru domowej roboty. Chorizo a la sidra jest bez wątpienia jednym z najbardziej popularnych tapas.
Patatas bravas
Wymieniając najbardziej znane hiszpańskie potrawy, nie można zapomnieć o patatas bravas. To danie, które znajdziemy w każdym szanującym się tapas barze. To po prostu nieduże kawałki smażonych ziemniaków udekorowane ognisto czerwonym sosem. Skład sosu może różnić się od regionu, w którym kosztujemy dania. W okolicy Madrytu jego sercem są papryczki pimentón, z kolei w innych częściach Hiszpanii – świeże pomidory. Niektóre bary podają patatas bravas również z mniej tradycyjnymi sosami, np. z sosem czosnkowym aioli.
Gdzie jeść w Hiszpanii
Równie ważną informacją, jak ta, co zjeść w Hiszpanii, jest odpowiedź na pytanie: gdzie warto zjeść. W tym przypadku sprawdza się doskonale zasada: tam, gdzie lokalni mieszkańcy. Najlepiej wybierać tapas bary i restauracje oblegane przez Hiszpanów, zamiast kusić się na drogie lokale ze świetnym widokiem, które jednak świecą pustkami.
Poszukaj plaży, na której hiszpańscy rybacy grillują ryby złowione tego samego dnia o poranku lub budki z churros, do której ustawiają się kolejki dzieci – z pewnością nie zawiedziesz swoich kubków smakowych. W tapas barach serwowane są małe porcje różnych dań – nie bój się smakować nowości! Kuchnia hiszpańska naprawdę potrafi zaskoczyć! Im dalej od popularnych turystycznych atrakcji, tym zazwyczaj taniej i smaczniej.



Napoje – czego spróbować w Hiszpanii?
Kuchnia hiszpańska to nie tylko różnorodne potrawy, ale też wspaniałe napoje. Warto skosztować lokalnego wina, w tym przede wszystkim słodkiego sherry. Popularna jest sangria pita z dodatkiem owoców i lodu, a na Balearach – słynny na cały świat minorski gin.
Hiszpanie chętnie piją czarną kawę, rzadziej z mlekiem (na gorąco, ale też na zimno). Lokalnym przysmakiem jest kawa orxata produkowana ze zmielonych migdałów i mleka.
Czego jeszcze warto skosztować w Hiszpanii?
Lista hiszpańskich potraw, których warto spróbować, odwiedzając Półwysep Iberyjski, w zasadzie nie ma końca. Miłośnicy owoców morza powinni skosztować gambas al ajillo, czyli krewetek w smażonym czosnku oraz pulpo a la gallega – gotowanych ośmiorniczek.
Turystów często zastanawiają wiszące w barach i sklepach duże kawałki szynki: to jamon iberico – słynny długo dojrzewający (6–9 miesięcy) hiszpański rarytas. Tradycyjną potrawą hiszpańską jest szynka z tamtejszej półdzikiej świni – przed podaniem powinna być ona pokrojona w odpowiednio cienkie plastry. To coś, czego koniecznie trzeba spróbować!
Jeśli chodzi o desery, bez wątpienia wart uwagi jest flan, znany też jako crema catalana. To przysmak przypominający crème brulee, serwowany na zimno, z cynamonem i odrobiną soku z cytryny.
Do innych potraw, których warto spróbować w Hiszpanii można zliczyć jeszcze kanapkę z kalmarami bocata de calmares, lokale ratatouille, czyli pisto, croquetas (krokiety) oraz mnóstwo innych dań.


