Skip to content

Hiszpania

Hiszpańskie tapas – spróbuj słynnych iberyjskich przekąsek!

Wycieczka do Hiszpanii samolotem? – tylko z nami!

Poznań

Kraków

Warszawa-Chopin

ceny od
3599 zł

Pozostał tylko1termin

15.03.2026 – 19.03.2026

Nie zwlekaj!
Zobacz

Poznań

Warszawa-Chopin

Kraków

Gdańsk

ceny od
3599 zł

Pozostał tylko1termin

19.03.2026 – 23.03.2026

Nie zwlekaj!
Zobacz

Tapas Hiszpania – jakie są najsłynniejsze przekąski iberyjskie?

  • tortilla ziemniaczana – nie, nie ma ona nic wspólnego z polską tortillą!
  • chorizo w cydrze – klasyk hiszpańskich tapas
  • kalmary po… rzymsku. Tak, tak: w Hiszpanii!

Prawdopodobnie nic nie kojarzy się tak bardzo z kuchnią hiszpańską, jak przekąski tapas. Tapas Hiszpania takie jak np. garść oliwek czy mała miseczka chipsów serwowane są czasami jako darmowy dodatek do zamówionego w barze napoju.

Jednak prawdziwą furorę na świecie robią tapas bary, w których hiszpańskie przekąski stanowią podstawową ofertę. Klienci mogą zamówić w nich po kilka rodzajów niewielkich dań, by się nimi podzielić, a przy okazji spróbować różnych lokalnych potraw. Pojedyncze tapas stanowią idealną przekąskę pomiędzy posiłkami, ale zamawiając ich kilka, można się solidnie najeść!

hiszpania wycieczki kulinarne

Tapas – historia hiszpańskich przekąsek

Istnieje wiele opowieści mówiących o tym, skąd wzięły się tapas. Jedna z nich wydaje się szczególnie prawdopodobna. Słowo tapa oznacza po hiszpańsku pokrywkę. Kiedyś właściciele barów w Andaluzji serwujący swoim klientom napoje, kładli na kieliszku np. cienką kromkę chleba lub plaster chorizo, aby zasłonić jego zawartość przed uciążliwymi muchami. Z czasem „przykrywka” zaczęła ewoluować w prawdziwą przystawkę, a obecnie tapas stały się „samodzielnymi” daniami. To jednak nie wszystko! Słynne hiszpańskie przekąski nie są już tylko plasterkami szynki, kiełbasy czy chleba – zaliczamy do nich również owoce morza, omlety, gazpacho, sałatki i wiele innych dań.

Inna legenda opowiada o tym, że król Hiszpanii Alfonso XIII podczas jednej ze swoich podróży zatrzymał się w karczmie na wino. Gdy kelner niósł trunek, w powietrzu unosiło się dużo piasku, wznieconego przez silnie wiejący wiatr. Zakrył on więc kieliszek plasterkiem szynki. Królowi pomysł bardzo się spodobał, a kolejne kieliszki zamawiał już „z przykrywką”.

Bez względu na to, która historia jest prawdziwa, tradycja tapas silnie zakorzeniła się w hiszpańskiej kuchni i kulturze. Hiszpańskie przekąski są jedną z rzeczy, których koniecznie trzeba spróbować, odwiedzając Półwysep Iberyjski.

Jak Hiszpanie jedzą tapas?

Tapas poniekąd odzwierciedlają hiszpański styl życia. Są idealne do dzielenia się i spożywania ich w towarzystwie. Hiszpanie najczęściej zamawiają tapas, wybierając się wieczorem z przyjaciółmi do baru. Tam zamawiają po kilka rodzajów przystawek, które jedzą z jednego talerza. Po jakimś czasie zmieniają bar, a w kolejnym znów zamawiają kilka porcji słynnych przekąsek tapas Hiszpania. Dzięki nim mogą spędzić cały wieczór z pełnym żołądkiem, ale też nie przejadając się. Oczywiście nie jest to regułą: tapas są jadane też jako szybka przekąska w ciągu dnia. Wtedy zazwyczaj spożywa się ją tuż przy barze.

Dla turystów tapas bary to najlepsza opcja na spróbowanie jak największej liczby potraw z hiszpańskiej kuchni. Wystarczy, by każdy z grupy znajomych zamówił inny rodzaj hiszpańskich przekąsek i zgodnie z tradycją podzielił się swoją porcją z pozostałymi. Małe, degustacyjne porcje nie rozleniwiają tak bardzo w upalny dzień, jak zjedzenie ciężkostrawnego obiadu, na który zazwyczaj i tak niewiele osób ma ochotę. Dzięki tapas nie zwiedza się okolicy z pustym brzuchem i nie marnuje czasu na przesiadywanie w restauracji.

tapas hiszpania
hiszpania tapasy
hiszpania wyjazdy kulinarne

Najbardziej znane rodzaje hiszpańskich przekąsek

Każdy tapas bar ma w swojej ofercie wiele rodzajów przekąsek. Warto wiedzieć, które z nich należą do tych najbardziej znanych.

  • Croquetas de Jamón – czyli krokiety z farszem z szynki. Croquetas serwowane są także z wieloma innymi rodzajami farszów, w tym np. z chorizo czy z dorsza.
  • Boquerones Fritos – to nic innego jak smażone szprotki, wcześniej obtoczone w mące. Ryby oczywiście powinny być świeże!
  • Chorizo à la Sidra – ta hiszpańska przystawka bez wątpienia należy do najczęściej zamawianych dań. Jej urok tkwi w prostocie: to po prostu plasterki kiełbasy chorizo podsmażone, a następnie uduszone w domowym cydrze.
  • Morcilla de Burgos – odpowiednik naszej kaszanki. Różni się ona jednak od swojego polskiego odpowiednika tym, że do produkcji używa się ryżu, a nie kaszy. Morcilla zazwyczaj serwowana jest w formie smażonej, pieczonej lub z grilla.
  • Tortilla de patatas – to znana hiszpańska przekąska w formie omletu z ziemniakami (a czasem również z innymi dodatkami). Cały omlet jest dość duży, dlatego w tapas barach serwowane są zazwyczaj jego kawałki.
  • Oreja de Cerdo – czyli… świńskie ucho! Zazwyczaj podawane z pikantnym sosem pomidorowym. Chociaż w Polsce może wydawać się ono egzotycznym daniem, warto go spróbować i… dać się pozytywnie zaskoczyć! Oreja de Credo to jedno z tradycyjnych hiszpańskich dań.
  • Calamares à la Romana – coś dla miłośników owoców morza, czyli panierowane krążki z kalmara. Odpowiednio usmażony kalmar nie powinien być twardy ani gumowaty. Jeśli kiedykolwiek zraziliście się do tego dania, Hiszpania z pewnością Wam je odczaruje!
  • Pimientos de Padron – czyli papryczki zapiekane z serem, oprószone solą. Papryczki w tapas barach podawane są z różnymi nadzieniami – warto znaleźć swój ulubiony smak!
  • Pinchos – danie przypominające koreczki lub szaszłyki. W zasadzie są one ważnym daniem kuchni baskijskiej (pintxos) i teoretycznie nie należą do tapas. Jednak różnych odmian pinchos bez problemu spróbujesz w większości tapas barów.
hiszpania jedzenie tapas

Jak znaleźć dobry tapas bar?

Chociaż bary z hiszpańskimi przystawkami w większości miast można znaleźć prawie przy każdej turystycznej ulicy, nie oznacza, że warto zaglądać do każdego z nich. Najlepiej o rekomendację zapytać mieszkańca danego regionu – z pewnością poleci on lokal, który zapewni każdemu podniebieniu eksplozję smaków i aromatów. Zapewne będzie on nieco oddalony od turystycznych szlaków i pełen Hiszpanów. Tego typu miejsca pozwalają nie tylko na spróbowanie autentycznej lokalnej kuchni, ale też na obserwowanie życia mieszkańców danego regionu.

Hiszpańskie przekąski mają swoje święto!

Tapas, jak już zostało wspomniane, pełnią ważną funkcję kulturową dla Hiszpanów. W 2016 ustanowiono nawet Światowy Dzień Tapas, obchodzony w każdy trzeci czwartek czerwca. Hiszpania wystąpiła również do UNESCO, by organizacja nadała tapas status Światowego Dziedzictwa. Hiszpańskie przekąski podbijają świat – jeśli akurat nie wybierasz się do Hiszpanii, z pewnością znajdziesz tapas bar w każdym większym polskim mieście!

hiszpania co zjeść
jedzenie w hiszpanii tapas
hiszpania co zjeść

Wycieczki do Hiszpanii – poznaj naszą ofertę!

Poznań

Kraków

Warszawa-Chopin

ceny od
3599 zł

Pozostał tylko1termin

15.03.2026 – 19.03.2026

Nie zwlekaj!
Zobacz

Poznań

Warszawa-Chopin

Kraków

Gdańsk

ceny od
3599 zł

Pozostał tylko1termin

19.03.2026 – 23.03.2026

Nie zwlekaj!
Zobacz

Masz w planach wycieczki do Hiszpanii? – poczytaj więcej!