Wycieczki objazdowe do Włoch samolotem – poleć z nami!
Kraków
Poznań
Wrocław
Warszawa-Chopin
Wszystkich terminów:3
Najbliższy wyjazd:
27.07.2025 – 03.08.2025

Promocyjne terminy
Poznań
Kraków
Warszawa-Modlin
Gdańsk
+ 4 inne lotniska
Poznań
Kraków
Warszawa-Modlin
Gdańsk
Warszawa-Chopin
Wrocław
Katowice
Lublin
Wszystkich terminów:4
Najbliższy wyjazd:
09.08.2025 – 16.08.2025

Promocyjne terminy
Kraków
Poznań
Warszawa-Chopin
Wrocław
+ 2 inne lotniska
Kraków
Poznań
Warszawa-Chopin
Wrocław
Gdańsk
Katowice
Wszystkich terminów:4
Najbliższy wyjazd:
24.09.2025 – 28.09.2025
Wycieczki Włochy – o czym pamiętać kupując lub zamawiając makaron w restauracji?
- nie każdy makaron to spaghetti – jego rodzajów jest mnóstwo!
- makaron podaje się we Włoszech jako pierwsze danie, później serwuje się danie główne.
- dla Włochów małe kluseczki (gnocchi) to… również makaron!
Wycieczki do Włoch — czy makaron jest ważniejszy od piłki nożnej?
Wycieczki do Włoch to możliwość zapoznania się z niezwykle bogatą i różnorodną kuchnią włoską, która kojarzona jest przede wszystkim z pizzą i makaronami. Makarony dla Włochów to wartość narodowa, dlatego mieszkańcy Italii zapytani, co łączy poszczególne regiony półwyspu, bez wahania na pierwszym miejscu podali włoski makaron. Nawet piłka nożna uplasowała się na drugiej pozycji. Należy jednak pamiętać, że włoski makaron to ogromne bogactwo różnorodnych form i smaków. Wybierając się na wycieczkę do Italii, warto wcześniej zapoznać się z popularnymi rodzajami włoskiej pasty, żeby świadomie zamawiać kulinarne atrakcje.
Dlaczego kuchnia włoska jest tak popularna?
Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych kuchni na świecie. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że dania przygotowuje się dość szybko, a mimo to wyróżniają się doskonałym smakiem. Włoskie jedzenie to nie tylko makarony, ale również świeże owoce, warzywa, sery, wędliny i ryby. Włosi uwielbiają celebrować posiłki w rodzinnym gronie. Przywiązują też ogromną wagę do świeżości i wysokiej jakości składników, dzięki temu ich kuchnia wyróżnia się doskonałym smakiem. Najczęściej używane przyprawy to oregano, bazylia, tymianek, kolendra i rozmaryn. Włoska kuchnia słynie również z przepysznej oliwy z oliwek, pomidorów i owoców morza.

Włoskie makarony z nadzieniem
Makarony w kuchni włoskiej są łączone z różnymi sosami. Każdy region Włoch słynie tutaj z własnych tradycji, ale dobór odpowiedniego sosu wynika również z cech danego makaronu. Włoskie makarony różnią się nie tylko długością i kształtem, ale również składem. Znajdziesz makarony z jajkiem i bez jajka, a także makarony z nadzieniem. Cienkie i śliskie makarony łączy się z rzadszymi sosami, natomiast grubsze i karbowane — z cięższymi. Idealnym makaronem do włoskich zapiekanek jest makaron cannelloni, który ma kształt szerokiej rurki i doskonale nadaje się do nadziewania i zapiekania. Można go wypełnić mielonym mięsem, sosem pomidorowym lub beszamelem. Niezwykle popularny jest również makaron lasagne, którego kształt trudno pomylić z czymkolwiek innym. To prostokątny cienki płat ciasta makaronowego, który przekładamy różnymi sosami, tworząc popularną zapiekankę.
Motylki, świderki, rurki i wstążki
Wśród wielu makaronów na uwagę zasługują popularne w Polsce farfalle, czyli makaron w kształcie motylków, często nazywanych u nas kokardkami. To idealny makaron do podawania lekkich dodatków na bazie warzyw. Popularne fusilli to z kolei świderki. Ten makaron pasuje do różnych dań, zarówno lekkich, jak i ciężkich sosów mięsnych. Makaron w kształcie skośnej rurki to włoskie penne, czyli makaron pochodzący z południowej części Włoch. Znajdziesz penne gładkie i karbowane o różnym zastosowaniu, od zapiekanek na zupach kończąc. Rurki penne to również idealny dodatek do sałatek podawanych na zimno. Tagliatelle to z kolei wąskie paski makaronu, które mogą różnić się grubością i rozmiarem, a pappardelle to długie wstążki. Oczywiście nie można nie wspomnieć o spaghetti. To makaron znany na całym świecie. Pochodzi z Neapolu, a jego autorem jest Antonio Viviani. Początkowo miał długość 50 cm, z czasem jednak został skrócony do 25 cm.



Jakie są najpopularniejsze włoskie dania?
To tylko niektóre przykłady włoskich makaronów. Oficjalnie mieszkańcy Włoch znają ponad 100 rodzajów makaronu, nie wliczając w to wersji lokalnych. Dania włoskie tradycyjnie składają się z przystawki, czyli antipasto, dania mącznego lub zupy oraz dania głównego, w ramach którego najczęściej serwowana jest ryba lub sałatki. Makaron podawany jest we Włoszech jako pierwsze i samodzielne danie, zamiast popularnej w Polsce zupy. Jakie są najpopularniejsze dania włoskie? W tym zestawieniu trudno oczywiście nie wspomnieć o pizzy, lasagne, spaghetti, focacci, risotto i wielu innych. Włoska kuchnia to ogromna różnorodność smaków. Na północy Włosi jedzą więcej sera mascarpone, masła, śmietany i makaronów. Z kolei na południu spożywają więcej mozzarelli, pomidorów i oliwy z oliwek.
Wycieczki do Włoch – sprawdź naszą ofertę!
Kraków
Poznań
Wrocław
Warszawa-Chopin
Wszystkich terminów:3
Najbliższy wyjazd:
27.07.2025 – 03.08.2025

Promocyjne terminy
Poznań
Kraków
Warszawa-Modlin
Gdańsk
+ 4 inne lotniska
Poznań
Kraków
Warszawa-Modlin
Gdańsk
Warszawa-Chopin
Wrocław
Katowice
Lublin
Wszystkich terminów:4
Najbliższy wyjazd:
09.08.2025 – 16.08.2025