Poznaj nasze wycieczki objazdowe do Włoch

Promocyjne terminy
Warszawa-Modlin
Kraków
Poznań
Wrocław
+ 1 inne lotnisko
Warszawa-Modlin
Kraków
Poznań
Wrocław
Warszawa-Chopin
Wszystkich terminów:5
Najbliższy wyjazd:
24.04.2025 – 01.05.2025
Warszawa-Modlin
Kraków
Warszawa-Chopin
Berlin
Wszystkich terminów:2
Najbliższy wyjazd:
01.07.2025 – 08.07.2025
Wycieczka do Włoch – spróbuj prawdziwej pizzy w Neapolu!
Był upalny, czerwcowy wieczór. Tego dnia do Neapolu miał przybyć nie byle gość: sam król Umberto I z żoną Małgorzatą Sabaudzką (Margherita di Savoia). O zadbanie o królewskie podniebienia poproszono szefa kuchni, Raffaela Esposito – właściciela restauracji Pizzeria di Pietro e basta cosi (Pizzeria u Piotra i… wystarczy), położonej w ubogiej dzielnicy Qurtieri Spagnoli. Raffaele długo zastanawiał się, co zaserwować królewskiej parze. Ostatecznie wybrał trzy pizze, z których druga i trzecia do dziś stanowią trzon kuchni Neapolu (przynajmniej w dziedzinie pizzy). Nie ma dobrej wycieczki do Włoch, a szczególnie do Neapolu, bez skosztowania ich obu!
Nie smalec, nie czosnek, a bazylia!
Pierwszą pizzę stanowiło ciasto upieczone na smalcu, z dodatkiem sera owczego pecorino, pieprzu i bazylii. Drugą (dziś zwaną „marinarą”) tworzyło cienkie ciasto z pomidorami, czosnkiem i oregano. Jednak dopiero trzeci pomysł mistrza Raffaella podbił królewskie serca (i podniebienia) – pizza nawiązująca swoją kolorystyką do zielono-biało-czerwonej flagi Włoch. Bielą była mozzarella, wyrabiana z mleka bawołów z okolic Neapolu, czerwienią – wspaniałe, południowe pomidory, a zielenią – świeża bazylia. I to właśnie ta pizza, nazwana potem na cześć królowej – Margheritą, stała się jednym z kulinarnych symboli Włoch.
Czy margherita jest starsza?
Królewska para odwiedziła Neapol w 1889 roku. Nikt oczywiście nie zarzuca szefowi kuchni w Pizzeria Pietro kłamstwa, ale… Już w 1830 w kulinarno-turystycznym przewodniku o południu Włoch „Napoli, dintorni e contorni” (Neapol – okolice i dodatki) jest wzmianka o popularnej w tym regionie pizzy z pomidorami, bazylią i mozzarellą. Francuski podróżnik Francis de Bourchard w 1866 roku wspomniał, że najpopularniejszymi rodzajami pizzy w Neapolu są calzone, marinara i… właśnie margherita. Czy zatem signore Esposito troszkę nagiął prawdę?

A skąd nazwa?
Margherita po włosku to oczywiście „Małgorzata”, ale nie tylko. To słowo oznacza również „stokrotkę”. Przypuszcza się, że pizza została tak nazwana, ponieważ plastry mozzarelli i bazylii były układane na cieście w takiej formie, że tworzyły kwiat przypominający stokrotkę. Jeśli zatem połączymy fakt, że pizzę wypiekano w Neapolu na kilka dekad przed wizytą Królowej oraz że jej nazwa pochodzi nie od królewskiego imienia, ale od pospolitego kwiatka, to okaże się, że tabliczka w pizzerii mówiąca, że: „Tu narodziła się pizza margherita” nie będzie prawdziwa. Ale może jednak?
Faktycznie zapewne margherita narodziła się gdzieś w zaułkach Neapolu, ale bez pizzerii Raffaella zapewne nie usłyszałby o niej cały świat. Dodajmy, że krótko po wizycie monarchów w Neapolu, mistrz Esposito ożenił się z panną Brandi. Istniejąca do dziś restauracja, mieszcząca się w dokładnie tym samym miejscu, co w 1889 roku, znana jest na świecie właśnie pod nazwą „Brandi”.
Niezależnie zatem, czy margherita narodziła się w dzisiejszym „Brandim”, czy też tylko wyszła stąd w świat, to w trakcie wycieczki do Włoch trzeba to miejsce odwiedzić i zamówić margheritę. Wprawdzie w innych, równie świetnych, neapolitańskich pizzeriach pizza ta jest trochę tańsza, ale czyż nie warto dorzucić 2-3 euro za dotknięcie historii?
Poznaj nasze wyjazdy zorganizowane do Włoch

Promocyjne terminy
Warszawa-Modlin
Kraków
Poznań
Wrocław
+ 1 inne lotnisko
Warszawa-Modlin
Kraków
Poznań
Wrocław
Warszawa-Chopin
Wszystkich terminów:5
Najbliższy wyjazd:
24.04.2025 – 01.05.2025

Promocyjne terminy
Poznań
Kraków
Warszawa-Modlin
Gdańsk
Wszystkich terminów:3
Najbliższy wyjazd:
07.06.2025 – 14.06.2025
Warszawa-Modlin
Kraków
Warszawa-Chopin
Berlin
Wszystkich terminów:2
Najbliższy wyjazd:
01.07.2025 – 08.07.2025